PORTFOLIO

Basement Brewhouse

This project responded to community research conducted by the client, which identified the need for a local bar targeted towards younger patrons, particularly women. The design and brief evolved organically throughout construction, a process made possible by a collaborative on-site design approach between client, designer and builder.

Project type: Hospitality

Project Size: 850m2

Project Completion Date: November 2016

Client: Bankstown Sports Club

basement brewhouse

“Elements of the microbrewery’s warm, industrial look and feel have been borrowed to create a welcoming, modern place that differentiates itself from the usual sports club aesthetic.”

The Basement Brewhouse has transformed the basement of the Bankstown Sports Club into a contemporary bar and eatery. The warm yet modern space borrows from a microbrewery aesthetic, successfully attracting a new, younger clientele, and setting a new benchmark for the food and beverage offering of local sports clubs.

Involving a complete refurbishment of the forgotten Sports Bar, located in the club’s basement, various site constraints were discovered during the complex demolition phase. The cavernous subterranean space creates a new hub within the club complex. Elements of the microbrewery’s warm, industrial look and feel have been borrowed to create a welcoming, modern place that differentiates itself from the usual sports club aesthetic.

Four towering stainless steel tanks holding 4000 litres of housebrewed beer frame the entrance, a bright beacon visible throughout the club. A feature window looks onto a basement keg room, used to supply beer to all club bars. Copper pipes direct wayfinding across the ceilings, feeding directly into the beer taps. Copper-clad, noise-reducing, cylindrical booths echoing the form of beer tanks anchor the centre of the floorplan, equipped with individual TV screens controlled by guests. Fireplaces scattered around the bar reinforce the sense of familiar comfort.

Project Partners:

Hospitality Consultants:
Tully Heard Consulting

Construction Manager & Builder:
Paynter Dixon Constructions

Architect:
Curtin Bathgate

Photographer:
Phu Tang